Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ta del av vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om aktuella händelser.
Generell
Förskola
Grundskola
Gymnasium
Kurser

Våra föreläsningar

Gymnasium

Medalgon agentur arrangerar följande öppna föreläsningar, sorterat efter bokstavsordning. Föreläsningarna vi arrangerar varierar från termin till termin - de föreläsningar vi har haft under tidigare terminer kan bokas direkt till din arbetsplats.

Vill ni se vilka föreläsningar som finns nära er, se respektive ort. Vill ni boka någon föreläsare till er? Kontakta oss på 08-28 66 90 eller maila till peter.wittorf@medalgon.se.

lecture/course image

All You Need Is Love-5 nyanser av kärlek

Rollen som anställd pedagog inom förskola och skola kan ibland kännas orättvis när hårda och tuffa föräldrar som lägger sig i personalens arbete. 

Å andra sidan, vardagen som förälder kan ibland kännas ändlös med all organisation, att hämta, lämna, följa upp, tvätta, handla, laga mat och hjälpa med läxor.

Allt vi behöver är kärlek. Men ibland hade det inte suttit fel med lite egentid, lediga timmar och ostörd sömn.

Atles föreläsningar har full fart och 100% engagemang, så spänn fast säkerhetsbältet!

Målgrupp: Pedagoger inom förskola, skola, fritids, kultur och vårdpersonal.


lecture/course image

Att (över)leva med ADHD-den svåra superkraften

En berättelse om ett liv som havererar i missbruk och misär och om vändpunkten när Georgios, 25 år gammal, diagnosticeras med ADHD. Ta del av av metoder för bemötande och förhållningssätt för den som arbetar/lever med/kring någon med ADHD-diagnos!

"Mycket bra föreläsning - Tar tag ända in i själen!" Deltagare Jönköping


lecture/course image

Att undervisa elever med Asperger och ADHD framgångsrikt

Att utveckla tydiga, konkreta anpassningar i lärmiljön – praktiskt material och ett handfast stöd för ökad likvärdighet och bedömning i inkluderad och anpassad undervisning på högstadiet och gymnasiet. 

Anpassningar som ger alternativa vägar för elever att lyckas:

- Anpassade prov och övningsuppgifter där alla elever får samma möjlighet
- Alternativa möjligheter att bedöma och mäta förmågor
- Kontinuerlig uppföljning och utvärdering som ger eleven struktur, tydlighet och förutsägbarhet
- Strategier och praktiska rutiner som leder till en implementering av anpassade lärmiljöer - hur jobba med planering, utformning av material, utförande fram till bedömning


lecture/course image

Bra studieteknik-Bonus för alla

Varför är bra studieteknik viktigt?

- Föräldrar vill att det skall gå bra för deras barn

-Barn/Ungdomar vill ha erkännande och bekräftelse på att de lyckas med sina studier

- Varje skola/skolledning/lärare vill kunna visa goda studieresultat

 

Med sin föreläsning om studieteknik lär Mia ut hur man kan läsa effektivare och skapa struktur.

Alla är vi olika. Du får inblick i hur just du fungerar och tips på verktyg som kan passa din inlärningsstil.

Sedan 15 år har hon inriktat sig på att hjälpa elever att hitta sin inlärningsstil och nå bra studieresultat och även att vägleda lärare med kurser och föreläsningar i studieteknik.


lecture/course image

Brandmannen som blev pedagog

Reine tar oss djupt ner i känslornas källarvrå. Basen i berättelsen är brandkatastrofen i Göteborg -98, då 63 ungdomar omkom. Men ur det hemska, förfärliga föds något positivt som Reine förmedlar med stor ödmjukhet och värme.

Som deltagare får du en ny syn och förnyat perspektiv på: ledarskap, medarbetarskap,motivation, relationer, kommunikation m.m


lecture/course image

Coaching-Lär dig att utveckla din och andras Potential

En workshop som ger en direkt upplevelse av fördelarna med coaching och lär dig anamma ett coachande förhållningssätt i skolans värld. Du får såväl en större förståelse för dig själv som praktiska verktyg som du genast kan tillämpa på människor i din vardag.

"Väldigt inspirerande och givande. Martin säger mycket bra saker och han är rolig. Bra blandning av viktiga saker och humor!"

"It shows that Martin has so much passion for what he's doing! That's a big part of why this lecture was so interesting and giving."


lecture/course image

Den Lyckliga Pessimisten

Den perfekta personalaktiviteten!

En humorföreställning om optimist-maffian, självhjälpsböcker och hysterisk mindfulness - en lektion i att livet inte är så jäkla enkelt som optimisterna vill få oss att tro!

Med lika delar humor och psykologi levererar Jan Bylund och Mattias Lundberg träffsäkra analyser med hög igenkänningsfaktor... 

 " Vi låg dubbelvikta av skratt"
" Så underbart befriande"
" Genialt"


lecture/course image

Ett Nej är alltid ett Nej!

I den nya läroplanen för förskolan, kommer förskolan ha ansvar att lära barnen om sin kroppsliga integritet. En skrivning som delvis är kopplad till fall där vuxna – i eller utanför förskolan – förgripit sig på barn.

– För att barnen ska kunna uttrycka vad som hänt måste de också förstå sin rätt till den egna kroppen.

Sexuella övergrepp och kränkningar är ett stort, viktigt och högst aktuellt ämne. Passa på att göra något konstruktivt också för er verksamhet.

"Du fångade mitt intresse, du väckte nyfikenhet, jag ville veta mer under tiden jag lyssnade.  Din röst är behaglig att lyssna på. Det finns så mycket positivitet i din föreläsning som gav mig kunskap och hopp." Maria


lecture/course image

Flickor har också ADHD-Stoppa inte huvudet i sanden

OBS! Nytt datum 23 maj för Göteborg!

Agera i tid! Förutom att det är viktigt att veta VAD adhd är och hur man känner igen det så behöver man också veta HUR man gör. 

Här följer några saker som Jessica tipsar om:
✔ Hur du kan upptäcka adhd (add) hos tjejer
✔ Hur du kan anpassa i skolan
✔ Hur du som förälder kan bemöta
✔ Hur du kan stödja hon som har adhd
✔ Hur du kan må bättre som förälder
✔ Hur du som lärare kan hjälpa 

Eftersom flickor i högre grad än pojkar klarar/väljer att anpassa sig och härma ett socialt accepterat beteende riskerar vi missa deras ADHD. Diagnosen blir istället ångest eller depression, där orsaken antas vara familjerelationer eller annat.

”Vad jag tycker var bra? Allt, strategierna, engagemanget och värmen”


lecture/course image

Fokus på ADHD - Bo Hejlskov Elvén och Georgios Karpathakis

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! - Anna Ekström gymnasieminister"
En spännande dag med Sveriges nu hetaste psykolog Bo Hejlskov Elvén och grundaren av Underbara ADHD®:  Georgios Karpathakis.
Båda pratar om ADHD, ur ett historiskt samhällsperspektiv samt jordnära, utifrån Georgios egna erfarenheter.

" Två fantastiska föreläsningar som kompletterade varandra, de var också känslomässigt berörande"


lecture/course image

Föreläsningsserie om ledarskap i klassrummet

Ett unikt tillfälle att på ett sammanhållet sätt erövra värdefulla ledarkunskaper för livet. En utbildning som kommer ge dig en ökad säkerhet som ledare. 

Du har ett ledarskapsyrke

Föreläsningsserie om ledarskap i klassrummet

Sex måndagar kl 15.30 – 16.45

Välkommen till en föreläsningsserie om ledarskap och lärande i skolan, förskolan och fritidshem som ger principer och konkreta exempel utifrån John Steinbergs böcker och observationer om pedagoger som snabbt lyckas skapa en god lärmiljö.
 
Läs mer om innehåll respektive datum! 

Boka

lecture/course image

Gamification för elever med NPF

Fyra av fem lärare säger att de har otillräckliga kunskaper för att ge elever i behov av särskilt stöd den hjälp som de behöver för att klara skolan.

Forskning visar att speldesign, speldynamik och spelmekanik, om det används rätt, höjer både motivationen och koncentrationsförmågan hos samtliga elever, men särskilt hos de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).


lecture/course image

GLÄDJE NU – varje dag!

Glädje Nu - Varje Dag! Det skriver nog alla under på, alla dagar i veckan! Men hur gör man?

På många arbetsplatser förekommer symptom på stress hos de anställda. Inledningsvis blir det kortare sjukskrivningsperioder, stress parat med  dålig sömn ger följdeffekter i form av depressioner och långtidssjukskivningar. En frånvarande kollega påverkar de andra på arbetsplatsen och så vidare i en dålig cirkel. Stress är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Stress i sig själv är inte farligt, men utan återhämtning är det skadligt.

OK! Vi erkänner detta är till 100% en inspirationsföreläsning. Den innehåller dock konkreta tips och råd!

Alla längtar efter glädje, lycka och välbefinnande. Att känna att det är spännande och inspirerande att få börja en ny dag, gå till jobbet och känna sig nöjd när man går därifrån.

Med relativt enkla medel kan vi boosta glädje-kontot, skratta och le. Och dessutom sprida glädjen vidare till kollegor och dem vi möter i arbetslivet. 


lecture/course image

Hjärna, gener och j-ar anamma – hur barn lär

Ny bok - Ny föreläsning! (Pris endast 395 kr!)
Barn är inte bra eller dåliga, de är snabba eller långsamma på att lära.

Torkel lyfter fram betydelsen av kognitiv träning  - ta del av fascinerande inblickar i ny forskning! Du lär dig även mer om olika typer av motivation och betydelsen av ett inre driv; ett "jäklar anamma"! 

Med dig från föreläsningen tar du fakta och konkreta tips: Så underlättar du barnets inlärning! 


lecture/course image

Hjärnan, inlärning och motivation

Möt en av skolsveriges mest anlitade föreläsare, med studier från Harvard i bagaget. Fokus är en höjd ambition för inlärning; samtidigt inkluderas motivation och stress. Du bjuds på högt tempo med mycket interaktion, övningar och dialog. Fortbildning ska göra skillnad!   "Bästa föreläsningen någonsin!  " Över förväntan, gärna en repris!" " Grymt bra" -  deltagare Gbg


lecture/course image

Hur handskas med krävande föräldrar och svåra samtal?

Passa på! Med ålderns rätt är detta Lars Lindsjös sista säsong!

Goda relationer mellan pedagoger och föräldrar är av stor betydelse för barns utveckling. Vi behöver bekräfta, bemöta och samspela - utan att nödvändigtvis hålla med.  Hur hanterar man t.ex en orosanmälan med föräldrar?

Den egna känslan kan ropa attack eller försvar, fast man vet att det är en strategi ingen vinner på i längden. Verktyg, strategier och bra formuleringar behöver ständigt fyllas på, vässas och tränas!


lecture/course image

Hur vi får Hemmasittare att längta till skolan

Antalet elever med omfattande frånvaro, så kallade hemmasittare, ökar för varje år. Som jämförelse motsvarar det den årliga budgeten för drygt 300 grundskolor i Sverige. I föreläsningen beskriver Titti Ljungdahl lyckade projekt som har genomförts i Mölndal för att minska frånvaron och att få tillbaka hemmasittare till skolan igen.

Titti Ljungdahls förhoppning är att föreläsningen ska ge inspiration och idéer till hur vi förebygger frånvaro och utanförskap och skapar en skola som passar alla. En skola att längta till!

Boka

lecture/course image

KURSDAG-Lyckade möten med besvärliga människor

För dig som snabbt vill bli en proffsig och säker mötesledare!

 Kurspris 2.900kr exkl moms
- Konkreta övningar
- Fler verktyg och metoder
-Teori och praktik blandas

Listan på besvärliga personer kan göras lång. Konfliktorienterade samtal tar mycket energi och kraft. I värsta fall leder de till utmattning, ångest och sjukskrivningar.

Men hur skulle det kännas att kunna bemöta de här besvärliga personerna med lugn, fokus och närvaro? 

Under kursen får du ta del av både forskning och värdefull kunskap om hur du kan bygga din bästa bemötandestil och hur du hanterar besvärliga personer
Kursen en ger dig verktygen för att
• Bemöta besvärliga personer
• Hålla distans och vara professionell
• Styra samtal och möten medvetet
• Behålla lugnet


lecture/course image

Ledarskap i klassrummet-Pedagogisk skicklighet i praktiken

Missa inte Dr John en GURU för många lärare i hela Sverige!
Föreläsningen beskriver pedagogisk skicklighet utifrån hundratals verksamhetsbesök och observationer samt Johns erfarenhet som rektor och fortbildare med ledarskap som specialitet. Handfasta råd som du har nytta av direkt! Kunskaper du inte får via lärarutbildningen

John Steinberg är fil dr i pedagogik, föreläsare och författare till drygt 50 böcker, bl a Ledarskap i klassrummet, Lärarskicklighet och sin nya bok Värdegrundsarbete i praktiken. 

" Min guru!" U Österlindh

Boka

lecture/course image

Lektionsdesign

Hur kan man finna en balans mellan att möta varje elev utifrån olika behov och förutsättningar och att organisera en undervisning för gruppen som helhet?

En lektionsdesign som utformas utifrån tanken om en differentierad undervisning är ett sätt att hitta den balansen. En differentierad undervisning bygger på att redan från början erbjuda fler sätt att engagera elever, fler sätt att träna och lära och fler sätt att visa kunskaper. 

Boka

lecture/course image

Lugn i sinnet

Vi är skapade för att under perioder utsättas för stress. Det skärper våra sinnen, ökar blodtillförseln och hjälper oss att klara av akuta, livsavgörande situationer. Vad vi däremot inte är skapade för, är att leva med stress under långa perioder utan möjlighet till återhämtning. Det är då vi kör slut på oss.

Lugn i sinnet är en uppmuntrande föreläsning som hjälper dig att få mer balans i livet.

"A-ha upplevelse (jag är verkligen inte ensam om detta), en riktig väckarklocka att förändra saker i mitt liv och ansiktsmassage, tack vare alla skratt. Tack för en superfin kväll!"


lecture/course image

Lyckade möten – konsten att hantera svåra samtal och besvärliga personer

Målet med föreläsningen är att du ska få kompetens att hantera möten oavsett vem du har framför dig.

Du får konkreta verktyg, råd och tips som du kan tillämpa direkt efter föreläsningen.

Målgrupp
Alla som arbetar med mänskliga möten har nytta och glädje av föreläsningen – pedagoger, informatörer, handläggare, personal inom vård och omsorg, försäljare, chefer, projektledare och övrig personal som har möten i arbetslivet.

Vanlig reaktion för deltagare som lyssnat på Cecilia: Detta borde alla i personalen lyssna på!

Boka

lecture/course image

Lyckade möten med besvärliga människor

”Tack vare Cecilias föreläsning kunde jag stoppa skitsnacket i teamet inom loppet av  en månad.””Med hjälp av verktygen kan jag äntligen styra och lyfta de nödvändiga mötena med den besvärliga kollegan.”

Vanlig reaktion för deltagare som lyssnat på Cecilia: Detta borde alla i personalen lyssna på!

Överallt finns de besvärliga personerna. De kan dyka upp framför dig som både stressade kollegor, missnöjda kunder, lata elever, irriterade föräldrar, oroliga patienter, kritiska personer eller andra som sprider negativ energi omkring sig.  Konfliktorienterade samtal tar mycket energi och kraft. 

Men hur skulle det kännas att kunna bemöta de här besvärliga personerna med lugn, fokus och närvaro? Så att du skapar goda möten samtidigt som du behåller arbetsglädjen och framför allt din dyrbara energi.  

”Tack för en underbar föreläsning igår. Jag är säker på att du öppnat en inre lucka i varje deltagare som var här i Göteborg igår. Tack igen för din inspiration!” 
Tony Tarantini, lärare Franska skolan


lecture/course image

Mindfulness i praktiken

Målgrupp
Alla är välkomna – nyfikna, nybörjare och du som vill repetera.
Mindfulness är en tillgång för alla i arbetslivet, men speciellt för chefer med personalansvar och personal som arbetar med bemötande och samtal såsom handläggare och medarbetare inom skola, vård och omsorg.
 


lecture/course image

Mr Tourette och Draken

Oavsett vilken version Pelle föreläser om är han ständigt överraskande. Du som lyssnat på Pelle Sandstrak tidigare vet att han är en formidabel kioskvältare och stundtals värsta/bästa Stand-up- komikern. Skrattsalvorna ekar tätt och många vittnar om att de formligt skriker av skratt... för att i nästa stund tas ner på jorden av tuffa beskrivningar av rädsla, skam, sorg och ilska.

"Wow, en fantastiskt gripande och inspirerande föreläsning av Pelle Sandstrak! Budskapet jag tar med mig är att välja att leva livet och att alltid spara 3% hopp..."

"Pelle Sandstraks föredrag är som en rockkonsert - det svänger högt och lågt, roligt och smärtsamt. SR-P4"


lecture/course image

Mr Tourette och jag, 97% katastrof eller 3% hopp!

Pelle Sandstrak trollbinder sin publik med en berättelse som är kryddstark, mustig, ljuvlig, själsfylld, omvälvande och berörande in i minsta cell - Obs publikord!

"Ett penseldrag. Och ett till. Hupp! Pelle Sandstrak färglägger tillvarons alla gråskalor. Med en kavalkad av gester."
Tidskriften Föräldrakraft.


lecture/course image

Mvh/Livet-Stålmannens pappa 2.0

Fristående fortsättning på på den enormt uppskattade föreläsningen  "Jag är inte Pappa till en Skitunge. Jag är Pappa till Stålmannen", som  handlade om hur han upplever sitt liv som pappa i en familj där ett av barnen har Autism, Tourette, ADHD och Asperger. 

Årets mest spännande föreläsning
​Vad händer med en människa när livet en dag kommenderar Halt och Helt om? 
Med utgångspunkt i sin egen livsresa tar Fredrik upp frågor och erfarenheter om självledarskap och Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.  Hans erfarenheter som pappa har inneburit  den största utvecklingen och en inre resa som har utmanat hans tidigare sätt att se på livet.

Boka

lecture/course image

Problematisk skolfrånvaro

"Tidigt stöd väldigt viktigt, 35% av eleverna går ej färdigt gymnasiet! "

Problematisk frånvaro är inte detsamma som hemmasittare utan ett vidare begrepp som innefattar all frånvaro som kan leda till hemmasittande.

All forskning visar att små insatser på tidigt stadium ger stor effekt medan stora insatser på sent stadium ofta ger liten effekt. Denna kunskap är något att ta fasta på även vad gäller problematisk frånvaro.

Men hur kommer vi åt problemen?

 


lecture/course image

Skolframgång i det mångkulturella samhället

Skollagen och majoriteten av den svenska befolkningen är eniga. Unga människor ska oberoende av kön, social bakgrund och etnicitet kunna ha samma framtidsmöjligheter. 

Samtidigt visar utbildningsvetenskaplig forskning på generellt försämrade skolprestationer, ökad skolsegregation och stora skillnader i genomsnittliga betygsnivåer mellan skolor.

Vilka är framgångsfaktorerna i mångkulturella skolor?

Avgörande är inte bara en skolkultur där elever kan vara olika utan även, som Mats Trondman säger i sin sammanfattande analys: att eleverna kan lära sig så att de lär sig att de kan lära sig

Mats Trondman. En forskarståuppare med tusen tungnedslag i minuten, en estradör med socialt hjärta. Det är få talare som kan behandla allvarliga seriösa ämnen med så mycket humor, utan att det blir plumpt.

"En riktig kioskvältare-En tornado av skratt" - Sagt av Rapparen Petter

Boka

lecture/course image

Skulle Du Vilja Ha Dig Själv som Kollega?

OBS! En utmärkt personalaktivitet! Skratta tillsammans åt igenkänning. Öka förståelsen för andras, och ditt eget agerande. Aha, är det så..

Möt Angela Ahola i en mycket underhållande föreläsning om beteenden på jobbet och privat.

En föreläsning som beskriver vilka hysteriska utmaningar det innebär att vara människa och förklarar att det förmodligen inte är ditt fel att det blev som det blev – snarare någon annans.

En varning är dock på sin plats. Föreläsningen riskerar för vissa åhörare att landa i slutsatsen att man faktiskt själv är inblandad i sitt eget liv;...

”Den här föreläsningen borde alla lyssna på!” ”Bland det bästa jag någonsin hört!” ”Jag trodde aldrig att en psykolog kunde vara så här rolig"

 

Boka

lecture/course image

Strategier för vardagen-fokus bemötande Pelle Sandstrak, Bo Hejlskov

Arbetar du inom (kriminal) vård, skola eller omsorg och möter människor med inlärningssvårigheter, funktionsnedsättningar eller som har problemskapande beteenden? Då är du välkommen till en heldag med fokus på bemötandefrågor "Mr Tourette" Pelle Sandstrak och psykolog Bo Hejlskov Elvén (heldag).


lecture/course image

Vem behöver röstteknik?

Att jobba i ett pedagogiskt sammanhang sätter ofta rösten på stora prov. Konsekvensen kan bli att du tvingas använda en röst som låter pressad, inte bär, knarrar eller knappt hörs.

Att kunna kontrollera sin röst bidrar till ett starkare självförtroende och att man lättare når fram till sina åhörare, inte minst när man talar inför en större grupp.

För att förbättra sin röstkvalité, förebygga röstproblem och få tillgång till sin fulla röstkapacitet behöver man utveckla sin röstteknik.


lecture/course image

Värdegrundsarbete i praktiken – Hitta styrkorna

Konsten att hitta styrkorna: Värdegrundsarbete ska vara mycket konkret, tydligt och träna beteende. Vi behöver gå ifrån ett bristperspektiv till att synliggöra (via Styrkestjärnan) elevernas styrkor.

Innehåll:

- Beskrivning av ett värdegrundsprojekt med beteende i centrum
- Hur man gör en Styrkestjärna
- Teorin om styrkor och varför styrkeperspektivet bidrar till välmående och lärande
- Uppdraget - att hitta och förädla individens talang och styrkor trots att man är i en grupp.


lecture/course image

Återkoppling och formativ bedömning - Men hur?

Återkoppling och formativ bedömning är något av det mest effektiva som finns för att höja elevernas resultat, har John Hattie visat. När det är så effektivt; Varför används det inte mer, undrar Hatti.

Men mycket av återkopplingen som ges av läraren återkopplingen är ineffektiv, motverkar sina syften, ratas av eleverna och missförstås.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!